Melyik ételhez milyen fűszer illik?

Sokakat, akár engem is néha dilemma elé állít, hogy milyen ételhez milyen fűszer illik.
Hogy ez többé ne legyen probléma, összegyűjtöttem a gyakoribb nyersanyagokhoz/ételekhez általában illő, használt fűszereket.

Levesek

Bab: fokhagyma, kakkukfű
Borsó: kakkukfű, rozmaring, tárkony
Erőleves:  feketebors, fokhagyma, gyömbér, pasztinák, petrezselyem, pirospaprika, sáfrány, szerecsendió
Gomba: borsikafű, fokhagyma, majoranna, rozmaring, tárkony
Gulyásleves: babérlevél, feketebors, fokhagyma, köménymag, pirospaprika
Gyümölcs: citrom, fahéj, narancs, rebarbara, szegfűszeg, vanília
Halászlé: babérlevél, citrom, feketebors, fokhagyma, kakukkfű, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, sáfrány, szegfűszeg
Krumpli: majoranna, rozmaring, szerecsendió
Paradicsom: fokhagyma, kakkukfű, majoranna, rozmaring
Újházi tyúkhús: feketebors, fokhagyma, gyömbér, pirospaprika, sáfrány, szerecsendió
Zöldség levesek: bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, lestyán, majoránna, petrezselyem, szerecsendió, tárkony

Húsok

Bárány, ürü: borsikafű, curry, chili, feketebors, fokhagyma, kapor, köménymag, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, szegfűbors, tárkony, zsálya
Hal: babérlevél, bazsalikom, bors, borsikafű, citromfű, fekete üröm, kapor, kakukkfű, lestyán, rozmaring, tárkony, turbolya, zsálya
Sült halak: fokhagyma, kakukkfű, kapor, petrezselyem, rozmaring
Marhahúsok: babérlevél, boróka, bors, cayenne bors, Curry és Chili fűszerkeverék, fokhagyma, kakkukfű, kapor, köménymag, lestyán, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, szurokfű, zöldbors, zsázsa
Sertéssültek: babérlevél, cayenne bors, Curry fűszerkeverék, édeskömény, feketebors, fokhagyma, kakukkfű, köménymag, lestyán, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, tárkony, zsálya
Szárnyasok: bazsalikom, borsikafű, curry, feketebors, fokhagyma, kakkukfű, kapor, koriander, köménymag, majoranna, menta, pirospaprika, rozmaring, tárkony, zsálya
Vadételek: kakukkfű, koriander, rozmaring, szegfűszeg, szerecsendió, tárkony, zsálya

Főzelékek

Bab: babérlevél, bazsalikom, borsikafű, gyömbér, fokhagyma, kapor, majoranna, petrezselyemgyökér, pirospaprika, tárkony
Borsó: tárkony
Burgonya: babérlevél, bors, gyömbér, majoránna, pirospaprika, tárkony
Édes káposzta:  bors, borsikafű, kakukkfű, köménymag, pirospaprika
Kelkáposzta:  bors, fokhagyma, köménymag, majoránna, pirospaprika
Savanyú káposzta: bazsalikom, kapor, pirospaprika
Lencse:  babérlevél, borsikafű, citrom, fokhagyma, pirospaprika
Tök: gyömbér, kapor, pirospaprika

Saláták

Burgonya:  feketebors, petrezselyemzöld, tárkony, zeller, vöröshagyma
Cékla:  borsikafű, citromfű,kapribogyó, köménymag, torma
Gyümölcs: citrom, fahéj, narancshéj, rebarbara, szegfűszeg, vanília
Kukorica: fehérbors, petrezselyemzöld, vöröshagyma
Paradicsom: bazsalikom, rozmaring, vöröshagyma
Zöldbab: borsfű, citromfű, tárkony

Egyéb:

Tojásételek: bazsalikom, cayenne bors, kapor, kapribogyó, majoránna, metélőhagyma,  zsázsa
Káposztaételek: bazsalikom, babér, kömény, szemes bors
Uborkafélék: bazsalikom, fehér bors, fokhagyma, kapor, kakukkfű, tárkony
Rizsételek: currykeverék, gyömbér, sáfrány
Főzelékfélék: fokhagyma, gyömbér, kapor, kömény, majoránna, metélőhagyma, tárkony
Pizzák: bazsalikom, fokhagyma, kakukkfű, majoranna, oregánó, paprika
Saláták: bazsalikom, kapor, koriander, metélőhagyma, paprika, tárkony, zsázsa

Név:
E-Mail cím:
Komment:


Név: Dátum: 2017-12-06 15:05:01
Bocsi' Én nagyon szeretek főzni és nagyon szeretem a vöröshagymát (Allium cepa) Mely ételbe tehetem és melyikbe nem. A fenti leírásból úgy tűnik, a salátákon kívül nem illik más ételekbe. Az összeállítás azonban kitűnő és nagy segítséget nyújt a mindennapi konyhai munkámban.

Név: Dátum: 2017-07-01 18:15:54
Nagyon jó hogy van ilyen tályékoztató

Név: Dátum: 2016-10-19 14:04:13
szeretnék érdeklődni,hogy a fűszer növényeket,mibe,és hogyan kel használni

Név: Dátum: 2016-10-16 14:57:11
Köszönöm szépen a segítséget!

Név: Dátum: 2016-09-01 12:55:23
gombás ételekhez kakukkfű az alapfűszer nálunk

Név: Dátum: 2016-08-29 09:22:08
Paradicsomhoz még illik a bazsaliiom és az oregáno is.

Név: Dátum: 2016-08-14 09:57:55
Praktikus, és nagyon hasznos fűszer összefoglaló, köszönöm.! Ezekböl tanultam meg, finomakat főzni.!

Név: Dátum: 2016-01-05 11:18:45
sziasztok, a kökényhez milyen fűszert tennétek?

Név: Dátum: 2016-01-01 16:15:41
A zöldborsóhoz még tehetünk petrezselymet, gombát, püréhez kevés mentát.

Név: Dátum: 2015-11-21 17:15:58
örölök az összefoglalónak,kösz

Név: Dátum: 2015-11-14 22:57:12
Krumplihoz úgyszintén babérlevél! (majoranna, feketebors)

Név: Dátum: 2015-11-14 22:52:53
A tojásos ételekhez babérlevelet célszerü vegyiteni!

Név: Dátum: 2015-09-21 11:00:06
nagyon helyes kis füszer összefoglaló
kösz

Név: Dátum: 2015-01-27 11:15:48
Régen kerestem,és nagyon örültem egy ilyen egyszerű jó, közérthető összeállításnak, ami a kezdő, de a gyakorlottabb háziasszonyoknak is, akik még nincsenek egészen tisztába a fűszerek sokrétű használatával, nagy segítséget nyújt.Egyedül a paradicsom leves, fűszerezésér szoktam egészen másképpen. Nálam ennek fűszerei a fahéj, a szegfűszeg, szegfűbors. Én cukros karamellizált lisztes rántással készítem.

Név: Dátum: 2015-01-19 15:45:56
Talán a vöröshagyma az nem számít fűszernek, vagy
véletlenül maradt ki az ételekből?
Beatrice

Név: Dátum: 2015-01-18 06:49:10

szeretnék kicsit több tájékoztatást !

Név: Dátum: 2015-01-07 20:57:11
zöldborsófőzelékhez a kakukkfű is nagyon jó ám:)

Név: zoe Dátum: 2014-10-08 16:04:59
voros hagyma??

Név: Dátum: 2013-11-30 20:07:01
Szia Ági én még tanuló vagyok a főzés ben, de nagyon ügyes vagy hogy össze írtad a ételek fűszerezését, és örülök hogy már így tudom hogy milyen ételben milyen fűszerek valók. nagy hasznát fogom venni az bisztos. köszönöm.(:

Név: Dátum: 2013-08-02 20:20:33
Köszönöm szépen Ági, örülök, hogy hasznos az oldal.
Azért gyűjtöttem egy csokorba a fűszereket, mert így nekem is könnyebb a főzés, és akkor már közkinccsé is tettem, hátha másnak is segítség :)

Név: Dátum: 2012-07-12 10:14:24
Nagyon jó ötlet, és nagy segítség!Köszönöm Ági :)

ugrás az oldal tetejére