|
Melyik ételhez milyen fűszer illik?
Sokakat, akár engem is néha dilemma elé állít, hogy milyen ételhez milyen fűszer illik. Hogy ez többé ne legyen probléma, összegyűjtöttem a gyakoribb nyersanyagokhoz/ételekhez általában illő, használt fűszereket.
Levesek
Bab: fokhagyma, kakkukfű Borsó: kakkukfű, rozmaring, tárkony Erőleves: feketebors, fokhagyma, gyömbér, pasztinák, petrezselyem, pirospaprika, sáfrány, szerecsendió Gomba: borsikafű, fokhagyma, majoranna, rozmaring, tárkony Gulyásleves: babérlevél, feketebors, fokhagyma, köménymag, pirospaprika Gyümölcs: citrom, fahéj, narancs, rebarbara, szegfűszeg, vanília Halászlé: babérlevél, citrom, feketebors, fokhagyma, kakukkfű, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, sáfrány, szegfűszeg Krumpli: majoranna, rozmaring, szerecsendió Paradicsom: fokhagyma, kakkukfű, majoranna, rozmaring Újházi tyúkhús: feketebors, fokhagyma, gyömbér, pirospaprika, sáfrány, szerecsendió Zöldség levesek: bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, lestyán, majoránna, petrezselyem, szerecsendió, tárkony
Húsok
Bárány, ürü: borsikafű, curry, chili, feketebors, fokhagyma, kapor, köménymag, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, szegfűbors, tárkony, zsálya Hal: babérlevél, bazsalikom, bors, borsikafű, citromfű, fekete üröm, kapor, kakukkfű, lestyán, rozmaring, tárkony, turbolya, zsálya Sült halak: fokhagyma, kakukkfű, kapor, petrezselyem, rozmaring Marhahúsok: babérlevél, boróka, bors, cayenne bors, Curry és Chili fűszerkeverék, fokhagyma, kakkukfű, kapor, köménymag, lestyán, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, szurokfű, zöldbors, zsázsa Sertéssültek: babérlevél, cayenne bors, Curry fűszerkeverék, édeskömény, feketebors, fokhagyma, kakukkfű, köménymag, lestyán, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, tárkony, zsálya Szárnyasok: bazsalikom, borsikafű, curry, feketebors, fokhagyma, kakkukfű, kapor, koriander, köménymag, majoranna, menta, pirospaprika, rozmaring, tárkony, zsálya Vadételek: kakukkfű, koriander, rozmaring, szegfűszeg, szerecsendió, tárkony, zsálya
Főzelékek
Bab: babérlevél, bazsalikom, borsikafű, gyömbér, fokhagyma, kapor, majoranna, petrezselyemgyökér, pirospaprika, tárkony Borsó: tárkony Burgonya: babérlevél, bors, gyömbér, majoránna, pirospaprika, tárkony Édes káposzta: bors, borsikafű, kakukkfű, köménymag, pirospaprika Kelkáposzta: bors, fokhagyma, köménymag, majoránna, pirospaprika Savanyú káposzta: bazsalikom, kapor, pirospaprika Lencse: babérlevél, borsikafű, citrom, fokhagyma, pirospaprika Tök: gyömbér, kapor, pirospaprika
Saláták
Burgonya: feketebors, petrezselyemzöld, tárkony, zeller, vöröshagyma Cékla: borsikafű, citromfű,kapribogyó, köménymag, torma Gyümölcs: citrom, fahéj, narancshéj, rebarbara, szegfűszeg, vanília Kukorica: fehérbors, petrezselyemzöld, vöröshagyma Paradicsom: bazsalikom, rozmaring, vöröshagyma Zöldbab: borsfű, citromfű, tárkony
Egyéb:
Tojásételek: bazsalikom, cayenne bors, kapor, kapribogyó, majoránna, metélőhagyma, zsázsa Káposztaételek: bazsalikom, babér, kömény, szemes bors Uborkafélék: bazsalikom, fehér bors, fokhagyma, kapor, kakukkfű, tárkony Rizsételek: currykeverék, gyömbér, sáfrány Főzelékfélék: fokhagyma, gyömbér, kapor, kömény, majoránna, metélőhagyma, tárkony Pizzák: bazsalikom, fokhagyma, kakukkfű, majoranna, oregánó, paprika Saláták: bazsalikom, kapor, koriander, metélőhagyma, paprika, tárkony, zsázsa
ugrás az oldal tetejére |
kösz
véletlenül maradt ki az ételekből?
Beatrice
szeretnék kicsit több tájékoztatást !
Azért gyűjtöttem egy csokorba a fűszereket, mert így nekem is könnyebb a főzés, és akkor már közkinccsé is tettem, hátha másnak is segítség :)