Spárgakrémleves pirított fenyőmaggal új Hozzávalók: 1 nagy fej brokkoli, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 nagy krumpli, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tej, 1 evőkanál margarin, liszt, 1 liter húsalaplé, só, fehérbors, szerecsendió, levesgyöngy vagy pirított kenyérkocka. Brokkolit rózsáira szedve megmossuk, a szárakat felszeljük. A krumplit meghámozzuk, megmossuk és apró kockára vágjuk. A hagymát is megpucoljuk és apróra vágjuk. A hagymát az 1 evőkanál margarinon üvegesre pároljuk. A brokkolit és a burgonyát hozzáadjuk, egy kicsit megpároljuk fedő alatt, majd hozzáadunk 1 evőkanál lisztet és megpirítjuk vigyázva ne égjen oda. Annyi húsalaplével öntjük, fel ami éppen csak ellepi, majd sózzuk, borsozzuk. Kb. 10-15 percig főzzük, míg meg nem puhul a burgonya és a brokkoli, majd hozzáöntjük a 2 dl tejet ízesítjük a szerecsendióval és a zúzott fokhagymával, majd felforraljuk az egészet. A levest botmixerrel pépesítjük és még visszatesszük egyet rottyani. Tálaláskor levesgyöngyöt vagy pirított kenyérkockát teszünk a tetejére. Tipp: tehetünk bele reszelt sajtot is illetve tej helyett készíthetjük tejszínnel is. Tetejét díszíthetjük pár kis méretű párolt brokkolirózsával is.
Akkor szoktam csontlevest csinálni, ha csontos tarját veszek, nagyon sok idő míg elkészül, de nagyon finom a végeredmény. Hozzávalók: 1 kg marhacsont (lehet sertés is) 3 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyem gyökér, 1 kis darab karalábé, 1 darabka zeller, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerzd fokhagyma, só, bors, szerecsendió. A csontot vágjuk kisebb darabokra mossuk le, majd tegyük egy nagy fazékba, öntsük le 2 liter hideg vízzel, adjunk hozzá sót, szemesborsot, a meghámozott, felaprított zöldségeket és tegyük fel fedő alatt kis lángon főni. Ha a zöldségek megfőttek szedjük ki és tegyük félre kevés leszűrt lében. A levest főzzük még 1-1,5 órán át kis lángon. Ha kész, várjuk meg míg kicsit ülepedik és a felesleges zsírt szedjük le egy evőkanállal a tetejéről. Egy sűrű szitán vagy konyharuhán merőkanalanként szűrjük át az egész levest, majd tegyük bele a korábban kiszedett zöldségeket. Tipp: gazdagíthatjuk kifőtt tésztával is: cérnametélttel vagy eperlevéllel.
Na ez a leves az ami bográcsban elkészítve, jó társaságban elfogyasztva az igazi. De jobb híján készülhet a tűzhelyen is, akkor is nagyon finom lesz. Hozzávalók: 25 dkg tarkabab, 1 szál fehérrépa, 2 szál sárgarépa, 4 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, 50 dkg füstölt sertéscsülök, olaj, 1 tojás, liszt, 3 babérlevél, fekete bors, só, 1 kk pirospaprika, tejföl. A száraz babot és a csülköt előző este beáztatjuk hideg vízben. Másnap a csontról levágjuk a húst, felkockázzuk és a csonttal együtt visszatesszük abba a vízbe amiben ázott és kis lángon félpuhára főzzük. Ekkor beleöntjük a babot és mikor a bab félig megpuhult hozzáadjuk a megpucolt vöröshagymát és a pucolt, karikákra vágott sárga- és fehérrépát is. Tipp: ha nagyon sósnak érezzük a csülköt, akkor öntsük le róla a fél vagy teljes főzőlevet és tiszta vízzel tegyük fel főni újra. A sós főzőlevet felhasználhatjuk más levesek pl. krémlevesekhez. Én le szoktam fagyasztani.
Én a tartalmas leveseket szeretem, így nálam a krémlevesek nem rúgnak labdába. De azért itt is van kivétel, ez a gombakrémleves. Persze annak is köszönhető, hogy imádom a gombát minden módon, így a leves se kivétel. Akkor szoktam általában csinálni, ha rántott gombát készítek, mert akkor az összes tönk megmarad, és ebbe a levesbe meg jó az is. Hozzávalók: kb. 30 dkg gomba(tönk), 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, tej, 1 evőkanál margarin, liszt, 1 liter húsalaplé, só, bors, kakukkfű, borsikafű, pirospaprika, levesgyöngy vagy pirított kenyérkocka. A margarint a lábosban felforrósítjuk, belerakjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, pirospaprikát majd a felszeletelt gombát. Fedő alatt kicsit megpároljuk, majd beleteszünk 1 evőkanál lisztet és megpirítjuk. Utána felöntjük a húsalappal, ha kevés lenne akkor pótoljuk 1-2 dl tejjel és puhára főzzük. Majd az egészet botmixerrel pépesítjük és még visszatesszük pár percre főni. Teszünk bele sót, borsot, kakukkfűvet, borsikafűvet. Tálaláskor levesgyöngyöt vagy pirított kenyérkockát teszünk a tetejére. Tipp: tehetünk bele reszelt sajtot vagy pár szelet pirított gombát is vagy díszíthetjük apróra vágott petrezselyemzölddel.
A húsleves az egyik legegyszerűbben elkészíthető leves, mi is nagyon szeretjük főleg amikor hidegebbre fordul az idő, nincs jobb egy tányér forró húslevesnél. Persze ahány ház annyi recept, mindenkinek megvan a maga titkos húsleves receptje. Íme az enyém. Hozzávalók: 1-1,5 kg bontott csirke, 3-4 szál sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 darab zeller (vagy 1 szál zeller zöld) 1 darab karalábé, 1 kisebb fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 kisebb krumpli, 10 dkg pucolt zöldborsó, só, pár szem egész bors, őrölt szerecsendió, apróra vágott petrezselyem, 1 tojás, búzadara, vega-mix. Az előkészített, megmosott csirkét kisebb darabokra vágjuk és hideg vízben, kis sóval, borssal feltesszük főni. (Én a combokat és a fél mellet nem teszem bele, azt félreteszem más ételekhez:) Ha felforrt leszedhetjük a habját (én nem szoktam) és tegyük bele a megpucolt fokhagyma gerezdeket is és kis lángon főzzük, míg félig megpuhult a hús (kb. 40 perc). Tipp: a végén megszórhatjuk frissen apróra vágott petrezselyemzölddel. A maradék húslevest felhasználhatjuk később alaplének például krémlevesekhez.
Na ez az a leves ami 5 perc alatt elkészül és garantált siker! Akkor szoktam bevetni, ha a hűtőben fellelhető sajtok már nem a legfrissebbek, de erre a célra még tökéletesen megfelelnek vagy ha gyorsan kell valami levest csinálnom. Hozzávalók: 1 evőkanál margarin, 1 evőkanál liszt, 1 tojás, 1 kis pohár tejföl, 10-15 dkg sajt (trappista és /vagy füstölt sajt), 1-2 gerezd fokhagyma, őrölt fehérbors, őrölt szerecsendió, só. A margarint felolvasztjuk, a lisztet a margarinon világosra pirítjuk, majd felöntjük vízzel és folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. A megtisztított fokhagymát összezúzzuk és a levesbe dobjuk, ha már forr. Megborsozzuk, sózzuk és az őrölt szerecsendiót is hozzáadjuk. Ha felforrt a leves, a tejfölben kikevert tojássárgáját is hozzáadjuk és elkeverjük. A sajtot lereszeljük, tálkákba tesszük és ráöntjük a levest. Tipp: gazdagíthatjuk még levesgyönggyel vagy apróra vágott pirítóskockákkal.
Spárgakrémleves pirított fenyőmaggal Szerencsére az elmúlt években divatba jött megint a spárga, könnyű elkészíteni, finom és nem utolsó sorban igen gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. Egyik kedvencem a következő krémleves, amit egy kis pirított fenyőmaggal bolondítok meg a végén. Hozzávalók: egy csomag zöld spárga (50 dkg), 5 dkg margarin, 2 dl tejszín, 1 fej vöröshagyma, 5 dl víz, só, cukor, őrölt fehér bors, pár gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál fenyőmag. Ezt a levest Gyufa barátommal ettem először jó tíz évvel ezelőtt, mikor fáradtan és éhesen betértünk egy balatonkenesei étterembe. Az étteremnek ez volt az egyik specialitása; pikáns tárkonyos raguleves cipóban tálalva, máig tartó szerelem volt az első kanál után. Azóta persze már nagyon sok étteremben helyett kapott az étlapon, de nem egy ördöngösség az elkészítése otthon se, még akár cipóban is tálalhatjuk. Hozzávalók: kb. 40 dkg pulykamell filé, 3 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 kisebb karalábé, 1 közepes fej vöröshagyma, 20 dkg gomba, 20 dkg zöldborsó, 3 szem kisebb krumpli, olaj, 1/2 liter tej, 1 evőkanál tárkony, 1 kávéskanál petrezselyemzöld, 1 citrom, 1 tojás, liszt, pirospaprika, só, bors. A húst megmossuk és apró kockákra vágjuk. Egy nagy fazékban felforrósítjuk az olajat beletesszük a kockákra vágott húst, sózzuk, borsozzuk és kicsit megpirítjuk. Tipp: Legfinomabb, ha cipóban citromkarikával tálaljuk, de enélkül is igazi való leves. Májusban ha piacolunk mindig keresem a van-e már friss cukorborsó, mert abból a legfinomabb a tavaszi zöldborsóleves friss zöldségekkel és persze újkrumplival. Gondolva az ínséges téli időkre persze mindig fagyasztok le belőle pár zacsival, hogy ne csak tavasszal élvezzük a zöldborsó ízét. Hozzávalók: kb. fél kg pucolt zöldborsó, 2 db sárgarépa, 1 szál zellerlevél vagy egy kis darab zellergumó, 1 kisebb vékony fehérrépa, 1 kis fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 5 szem újburgonya, 1 tojás, liszt, olaj, só, bors, borsikafű, kakkukfű, petrezselyemzöld. A zöldborsót, a megpucolt és karikára vágott sárgarépát és fehérrépát, a kockára vágott krumplit, a vöröshagymát és a zelleszárat beletesszük egy fazékba és felengedjük 2-3 liter vízzel majd sóval, borssal, borsikafűvel ízesítjük. Fedő alatt kb. 20 percig főzzük, míg a zöldségek majdnem puhák már, ekkor beletesszük a zúzott fokhagyma gerezdeket is. A forrásban lévő levesbe beleszaggatjuk a galuskát (ami 1 egész tojásból, lisztből, pici sóból és apróra vágott petrezselyemzöldből áll) majd végül kevés világos rántást készítünk (olajon világosra pirítjuk a lisztet, majd levéve a tűzről belekeverjük a pirospaprikát is felengedjük hideg vízzel) és berántjuk vele a levest. Tipp: frissen vágott petrezselyemzölddel tálaljuk illetve tehetünk bele tejfölt is.
Ha nem lapul a hűtő alján semmilyen zöldség, akkor biztos ezt a levest készítem el, hiszen tojás mindig van a háznál a többi összetevőről nem is beszélve. Hozzávalók: 1 kisebb fej vöröshagyma, 4 tojás, 3 gerezd fokhagyma, olaj, 1 evőkanál liszt, só, bors, pirospaprika, ecet, őrölt köménymag. Az olajat felforrósítjuk, belerakjuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát, fedő alatt megpároljuk. Ha a hagyma már üveges, beleteszünk 1 evőkanál lisztet és megpirítjuk. Utána hozzátesszük a pirospaprikát és felöntjük kb. 1 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és felforraljuk. Mikor forr belefújjuk a tojásokat egyenként, majd 1-2 perc múlva megkeverjük, hogy ne tapadjon az edény aljára, takarékon még pár percig főzzük. Tipp: ecet helyett tehetünk bele citromot is.
Hamarosan további levesek receptje:
|