A férjem előtt csak egy nagy szerelmem volt, ami a mai napig is tart: a film.

Az elmúlt évek során több, mint ezer filmet láttam. Bár nehéz ma  már újat alkotni a film világában, de szerencsére azért találok olyan filmeket amik hatással vannak még rám.
Mindenevő vagyok; szeretem a közönségfilmeket és a művészfilmeket is, bár legtöbbször már összemosódnak a határok.  Sok minden megfog a filmekben: a szereplők játéka, a rendezés, az operatőri munka vagy a történet miatt tetszik. Néha csak a hangulatával ragad meg vagy gondolkodásra késztet vagy csak simán emlékeket idéz fel bennem 1-1 jelenet.


kino_2.gif

Pár kedvenc filmem:

1957-ben készült, de témája miatt ma is időtálló. Elgondolkodtató alkotás a felelősségről, az előítéletekről és az emberi jellemről. Bár az egész film egyetlen szobában játszódik (ebben hasonlít a Halál és a lányka című filmre, ami szintén kamara darab) mégis végig leköti a nézőt a színészek által előadott dialógusokkal és a tökéletesen felépített feszes tempójú történettel.

Nem szokványos szerelmes film, a fiú szemszögéből elmesélve. Zseniális a történetvezetése,  ahogy szétdarabolja a cselekményt  és a napok között ugrál az  elbeszélés. A karakterek átlagosak, akár mi is lehetnénk, de éppen ettől érezzük olyan ismerősnek és szerethetőnek   őket. Életszagúak és néhol viccesek a párbeszédek, a zenék is jól megválasztottak, a parkbeli jelenet nagyon eltalált. Az egyik legjobb bújtatott reklám amit valaha filmben láttam, ami a film szerves része.

A dogma filmek eszköztelenségét is felhasználva készült ez az néhol humoros máskor szívszorító dán-német film. Az újnáci Adamot 3 hónap közmunkára ítélik, melyet egy kis plébánián, Iván pap vezetése alatt kell letöltenie. A társaság első látásra se egyszerű, csupa furcsa alak: a pap Iván, ki egyedi módon küzd a Gonosszal, egy exteniszező, aki mára az ütőt felcserélte a piás üveggel, egy iszlám bevándorló,  aki benzinkút fosztogatással küzd hazája függetlenségéért és  persze felbukkan egy  nő is. A pap kérdésére hogy mi lenne az első cél amit megvalósítana, Ádám kinéz az ablakon, meglátja az almafát és vicceses megjegyzi: almás pitét akar sütni. A pite sütés első látásra egyszerű dolognak tűnik, de mégse az: sok mindennel kell Ádámnak szembe néznie és megküzdenie a film során, hogy végül elkészülhessen az almás pite.

   Ha azt hiszed már mindent tudsz a szerelemről, akkor nézd meg ezt a francia filmet. Szerintem az egyik legfelkavaróbb és legprovokatívabb szerelmes film a Jules&Jim óta. Engem teljesen elvarázsolt a  különleges képi világával (kicsit az Amelire hajaz),  a zseniális színészek Guillaume Canet és Marion Cotillard tökéletes játszanak együtt ( Cotillard nem véletlenül kapott Oscart a Piafért) és a film vége is tökéletes, ahogy rábízza a nézőre a döntést. Szóval mered vagy nem mered megnézni?!

   Ezt a filmet még a Toldi moziban láttam Robival 2001-ben, én választottam a filmet, de nem bántuk meg. Akkor még nem ismertem Ozpetek filmjeit, ez volt az első amit láttam tőle, de azóta is szeretem a különös történeteit és azt a hangulatot amit a filmjein átsüt. Ez a kedvenc filmem tőle: emlékszem teljesen elvarázsolt ott a moziban. Nem tudom mivel; talán a sok fura, de mégis szerethető karakter, az érdekes történet vagy a filmen végig hullámzó érzelemek miatt.

   • Tiszta Románc
   • Ütközések
   • ... elsőre ennyi film elég azt hiszem:)

   és persze mióta tévé van, vannak kedvenc sorozataim is:

    

   Név:
   E-Mail cím:
   Komment:


   Név: Dátum: 2013-01-10 18:15:57
   Köszönöm Anna az ajánlást, meg fogom nézni.

   Név: Dátum: 2013-01-09 13:14:34
   sorozatokhoz ajánlani szeretnék:Ez egy Koreai sorozat, A palota ékköve. Ugyan a tv-ben jelenleg nem fut.
   Nekem nagyon tetszik a női főszereplő kiválóan főz guszta ételeket.
   Ezen a linken megtalálható: http://www.sorozatbarat.hu/video/search?s=A+palota+%C3%A9kk%C3%B6ve+

   Név: Dátum: 2012-04-25 13:47:29
   Kedves Margó! Természetesen olvastam a Jane Austin könyveket is még fiatal csitriként, csak minden könyvet nem tudtam felsorolni az ajánlóban, mert lenne pár oldal.
   Egér köszi, hogy felhívtad a hibára a figyelmemet, javítottam!

   Név: Egér Dátum: 2012-01-06 22:12:14
   Simsis és a szende ??? :)

   Név: Dátum: 2011-11-19 10:50:13
   Látom valóban mindenevő vagy, ezekből nekem is sok a kedvencem, esetleg a Jane Austin könyveket is olvastad? , ha nem ajánlanám figyelmedbe . kiváncsi vagyok a reagálásodra
   Üdvözlettel: Margó

   ugrás az oldal tetejére